Fraud Blocker Regenwater opvangen in je eigen tuin | Booiman Tuinen
8,7 71 beoordelingen Laatste beoordeling: 7 maanden geleden
regenwater opvangen in eigen tuin

Regenwater opvangen in je eigen tuin

Tegenwoordig regent het vaker en heviger in Nederland. De meeste tuinen zijn er niet op ingericht om grote hoeveelheden regenwater in één keer te verwerken. Tegelijkertijd worden onze zomers droger, dus dan kunnen we juist heel goed het overtollige regenwater gebruiken. Hemelwater is gratis en bij veel toepassingen een prima vervanger voor kostbaar drinkwater. In plaats van dit water af te voeren naar het riool, is het hartstikke slim om het op te slaan en te hergebruiken. Door het jaar heen kun je zelfs honderden liters regenwater opvangen en hergebruiken. Waarmee je behoorlijk bespaart op je drinkwaterrekening. Op deze pagina geven we handige tips om slimmer met regenwater om te gaan. 

Zo min mogelijk regenwater afvoeren 

De eerste stap voor het opvangen van hemelwater, is door te zorgen voor zo min mogelijk regenwater afvoer. Hoe minder regenwater je afvoert naar het riool, hoe minder kans er is op wateroverlast. Dat doe je door je tuin met zoveel mogelijk groen in te richten. Kies bijvoorbeeld voor een haag in plaats van een schutting. En zorg voor zo min mogelijk verharde oppervlakten in de tuin. Dus tegels eruit en groen erin! Bij verharde oppervlakten kan het hemelwater namelijk niet goed weg tijdens een zware regenval. Waardoor je kampt met wateroverlast. Beplanting, waaronder bomen, houdt regenwater vast en verbeteren het infiltratievermogen van de bodem. Waterdoorlatende materialen zoals boomschors, schelpen en grind zijn ook goede vervangers voor tegels. 

Waarvoor kun je regenwater hergebruiken? 

Zowel in de tuin als in huis zijn er diverse manieren om regenwater te hergebruiken. Je kunt ermee: 

  • Je planten water geven. 
  • Kleding wassen. 
  • Toiletten doorspoelen. 
  • De vloer dweilen. 
  • De auto wassen. 

Hoe kun je regenwater opvangen? 

Regenwater opvangen kan zowel bovengronds als ondergronds. Hieronder lees je de meest voorkomende opties. 

Regenwatervijver  

Een regenwatervijver is een natuurlijke oplossing. Zo’n vijver is niet alleen efficiënt, maar staat ook nog eens mooi in de tuin. Houd er wel rekening mee dat hemelwater niet altijd dezelfde kwaliteit heeft. En daardoor niet voor alle vissen geschikt is. Vissen zijn wel belangrijk om in de vijver te hebben. Ze houden de planten in de vijver schoon en eten muggen op. Zet daarom sterke vissen in de vijver die goed tegen regenwater kunnen. Infiltreer het hemelwater in de oeverzone van de vijver, zodat niet alle voedingsstoffen in het vijverwater terecht komen. 

Regenton 

De bekendste en goedkoopste manier hemelwater om op te vangen, is een regenton. Koppel de regenton aan de regenpijp en laat de regen maar komen! 

Infiltratiekrat 

Voorkomen dat de regenton overloopt? Koppel een infiltratiekrat aan de ton. Zo’n krat zit onder de grond. Wanneer de regenton vol is, loopt het overtollige regenwater de infiltratiekrat in. Door de dagen heen sijpelt het opgevangen water de omliggende grond in. Heb je geen regenton? Koppel de krat dan aan de regenpijp. 

Regenwateropvangsysteem 

Een regenwateropvangsysteem bestaat uit een bovengrondse of ondergrondse regenwatertank. En is uitgerust met een pomp en filters. Hemelwater wordt via de regenpijp in de regenwatertank opgeslagen. En vanuit daar naar de verbruikstoestellen gepompt, zoals de sproeiinstallatie in de tuin en de wasmachine. 

Krijg je subsidie om regenwater op te vangen? 

Steeds meer gemeenten geven subsidie voor het opvangen en hergebruiken van regenwater. Informeer bij je eigen gemeente of waterschap naar de actuele stand van zaken. 

Deel dit artikel
Scroll naar boven