Fraud Blocker Gras onderhouden, onze tips voor een gezond gazon! | Booiman Tuinen
alles over grasonderhoud gazon

Gras onderhouden, onze tips voor een gezond gazon!

Wil je een mooi groen en gezond gazon? Dan is het belangrijk om het gras goed te onderhouden. Gras bemesten, maaien en gras bijzaaien zijn onder andere dingen die je hiervoor dient te doen. Maar wanneer kun je het beste gras bemesten en wanneer niet? En moet je regelmatig grasmaaien of is het verstandig om soms juist niets te doen? In dit artikel vertellen we hoe je gras het beste kunt onderhouden. 

Wanneer grasmaaien? 

Veel mensen vinden grasmaaien geen leuk klusje. Voor een mooi en gezond gazon, is het echter wel belangrijk om dat regelmatig te doen. We raden aan om in de zomermaanden wekelijks gras te maaien. Dan krijgen jongere, fijnere grassprieten de kans om groter en steviger te worden. Waardoor de grasmat voller en dichter wordt. Dat ziet er natuurlijk mooier uit, maar houdt ook onkruid en mos tegen. Wanneer je gras maait, maai je de voedingsstoffen weg. Die zitten namelijk in de toppen van de grassprieten. Laat daarom het gemaaid gras liggen. Dan geef je de voeding terug aan het gazon. Dit noemen we mulchen. 

Droog of nat gras maaien? 

Maai alleen als het gras compleet droog is. Als je nat gras maait, snijden de messen niet efficiënt. En de kans is groter dat je schimmels en ziektes verspreidt.  Bovendien kan nat gras ophopen in de maaier, wat kan leiden tot verstopping.  

Wat zijn de beste omstandigheden om te maaien? 

Zorg ervoor dat het niet te warm is en vermijd maaien in direct zonlicht. Maai bij voorkeur aan het einde van de middag. Dan heeft het gras voldoende tijd om te herstellen voordat de nacht aanbreekt. 

Hoe hoog moet je gras maaien? 

Het belangrijkste is om gras niet te kort te maaien. Maai het gras niet korter dan 4 tot 5 centimeter hoog. Te kort gemaaid gras verbrandt eerder door de zon en moet veel moeite doen om te herstellen. Bovendien heb je bij kort gemaaid gras meer kans op onkruid. Maai dus liever wat vaker, waarbij je het gras langer houdt. Dit in tegenstelling tot af en toe, waarbij je het gras heel kort maait. Hoe hoog je gras het beste kunt maaien, hangt af van de tijd van het jaar en hoe intensief je het gebruikt. 

Lente en herfst 

In de lente en herfst maai je een gazon dat niet intensief wordt gebruikt, tot 5 centimeter hoog. Je maait het gras dan ongeveer 1 keer per week. Wordt het gras intensief gebruikt? Dan kun je het beste 4 centimeter aanhouden. 

Zomer 

In periodes waarin minder regenbuien zijn, zoals de zomer, kun je het gras prima op 6 tot 7 centimeter maaien. Bij intensief gebruik van het gazon, maai je gras een centimeter korter. Doordat het warmer wordt en er minder regen valt, stagneert namelijk de groei van gras. Zodra het naar de herfst toe weer meer gaat regenen, pak je de grasmaaier er weer bij. Zo maakt onkruid geen schijn van kans. 

Winter 

Zodra het kouder wordt, vertraagt de groei van gras. Maar het stopt niet. Wanneer het nog een beetje vochtig is buiten, kun je het gras prima op 6 tot 7 centimeter maaien. Afhankelijk van hoe intensief het gazon wordt gebruikt.  

Wanneer is de laatste maaibeurt?  

Blijf in de winter maaien totdat de bodemtemperatuur onder de vijf graden ligt. Dus nog net voordat het begint te vriezen. Maai tijdens de laatste maaibeurt het gras niet te kort. Dan is het gazon sterk genoeg om de winterkou te doorstaan. 

Wanneer kun je grasmaaien na het zaaien? 

Wanneer je gezaaid gras voor het eerst mag maaien, hangt af van de temperatuur en hoeveelheid vocht buiten. Zodra het nieuw gezaaide gras ongeveer 8 centimeter hoog is, kan je het voor het eerst maaien. Maai het gras tijdens de eerste twee maaibeurten niet te kort, dus op ongeveer 5 centimeter. Eventuele onkruiden die tussen het net gezaaide gras zijn opgekomen, maai je dan automatisch mee. 

Grasmaaier of robotmaaier? 

Wanneer je het grasmaaien een leuke klus vindt, kun je het natuurlijk zelf doen met een grasmaaier. Wil je niet regelmatig zelf hoeven te maaien? Dan kun je het beste kiezen voor een robotmaaier. Zo’n maaier biedt talloze voordelen en zorgt ervoor dat jouw gazon er altijd mooi en verzorgd uitziet. Dat scheelt jou een hoop tijd en werk. In dit blogartikel vertellen we er meer over. 

Wanneer gras bijzaaien? 

Zijn er kale plekken in je gazon? Door gras bij te zaaien en daarna het gazon goed te onderhouden, kun je weer een vol en groen gazon krijgen. Je kunt het beste gras bijzaaien als de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is. De beste maanden hiervoor zijn april, mei, september en oktober.  

Hoe kun je het beste gras (bij)zaaien? 

Ga je gras bijzaaien? Verticuteer en belucht dan eerst het gazon. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.  Om gras te zaaien, is het belangrijk om de bodem te bemesten. Meng de mest eventueel met een bodemverbeteraar. Maak daarna de bodem wat vochtig en hark het graszaad er lichtjes in. Doe dit tot ongeveer 1 centimeter diep. Dan maken de zaadjes contact met de bodem, maar krijgen ze ook nog voldoende zonlicht. Druk na het zaaien het geheel nog wat aan. 

Besproei het gezaaide gras, zodra de eerste grassprietjes uit de grond schieten. Daarmee stimuleer je de worteltjes om dieper te gaan wortelen.  Voed na ongeveer 2 maanden de jonge grasplanten met gazonmest om de groei te stimuleren.  

Waarom je gazon bemesten? 

Elke plant heeft zon, voeding en water nodig om te groeien. Dus ook gras. Door zware regenval spoelen voedingstoffen uit de bodem weg. Ook door andere factoren, bijvoorbeeld door gemaaid gras te verwijderen, gaan belangrijke voedingsstoffen verloren. Daarom is het belangrijk om regelmatig gras te bemesten. Je houdt hiermee ook nog eens onkruid tegen. 

Door gras te bemesten krijg je: 

  • Een gezond, vol en groen gazon. 
  • Minder onkruid en mos, doordat het grasmat voller wordt. 
  • Een sterker gazon dat beter bestand is tegen weersinvloeden zoals vorst en regen. 
  • Een gazon dat beter herstelt na sneeuw, vorst en kou. 

Hoe vaak gras bemesten? 

We raden aan om het gazon verdeeld over het jaar te bemesten, het liefst drie keer per jaar: 

  1. In het voorjaar (maart/april). 
  1. In de zomer (mei/juni). 
  1. En in het najaar (september/oktober). 

Wil je jouw gazon liever twee keer per jaar bemesten? Sla de bemesting dan in de zomer over. 

Hoe kun je gras bemesten? 

Is het gras donkergroen? Dan is er niets aan de hand. Lichtgroen gras duidt op een te kort aan stikstof en magnesium. Zijn er gele plekken in het gazon met rode sprieten? Dan heeft het gazon een te kort aan stikstof. Kies voor het bemesten van het gazon voor mest dat de voedingsstoffen aanvult die de bodem te kort komt. En kies altijd voor organische mest. Die bevat niet alleen veel voedingsstoffen, maar brengt ook geen schadelijke chemicaliën in de bodem. 

Engerlingen en emelten 

Zie je kale plekken in jouw gazon of vind je los gras? Check het gazon dan op engerlingen en emelten. Deze larvesoorten kunnen namelijk flink wat schade aanrichten.   

Wat zijn engerlingen? 

Engerlingen zijn larven van diverse soorten kevers. Ze zijn wit van kleur en hebben een roodbruine kop. Het lichaam vormt zich in een ‘C’. Aan de voorkant van hun lichaam zitten pootjes. Deze beestjes maken onregelmatige gele plekken in het gazon. Vaak ligt er ook los gras op het gazon.  

Wat zijn emelten? 

Emelten hebben geen poten en zijn grijsbruin van kleur. Emelten maken kale plekken in het gras die vaak relatief rond en bruin zijn.  

Hoe kun je engerlingen en emelten bestrijden? 

Het beste is om engerlingen en emelten drie keer per jaar te bestrijden. Hierbij is het belangrijk dat de bodemtemperatuur minstens 12 graden is. Zowel engerlingen als emelten kun je op een natuurlijke manier bestrijden met aaltjes. Met C-Green aaltjes bestrijd je emelten. En met B-Green aaltjes bestrijd je engerlingen. 

Hoe kun je onkruid uit gras verwijderen? 

Door je gazon regelmatig te maaien en te bemesten, geef je onkruid bijna geen kans om te groeien. Heb je toch last van onkruid in het gazon? Dan raden we aan om het gras vaker te maaien. 

Met een onkruidsteker of met de hand kun je onkruid uit gras verwijderen. Dit is een intensieve klus, maar wel het effectiefst. Bovendien weet je hierdoor zeker dat je jouw andere planten niet beschadigt. 

Gazonmest met een onkruidbestrijdingsmiddel 

Uiteraard kun je onkruid in gras ook bestrijden met een onkruidbestrijdingsmiddel. Zoals gazonmest waaraan een onkruidbestrijdingsmiddel is toegevoegd. Met de mest voed je het gazon en met het bestrijdingsmiddel bestrijd je het blad en de wortel van bestaande onkruid. Door de bemesting wordt het gazon weer sterker en gezonder, waardoor het in de toekomst beter is opgewassen tegen onkruid. 

Kale plekken in het gras 

Heb je na het bestrijden van onkruid kale plekken in de grasmat gekregen? Zaai de kale plekken dan in met graszaad. Eerder in dit artikel lees je hoe je dat het beste kunt doen. 

Waarom is het belangrijk om mos te verwijderen? 

Zit er mos tussen het gras? Dan is het belangrijk om het permanent te verwijderen. Mos zorgt voor een dikke bovenlaag. Daardoor blijft al het water in het mos zitten, waardoor gras geen kans krijgt om op die plek te groeien.  

Hoe kun je mos uit gras verwijderen? 

Mos kun je het beste uit gras verwijderen, door het gras te verticuteren. Bovendien krijgt gras door het verticuteren meer zuurstof, waardoor het beter kan groeien. Mos groeit vooral goed op zure grond. Wil je voorkomen dat het weer de kop opsteekt? Maak de grond dan minder zuur met kalk. Dit kun je het beste doen in het voorjaar. Ook door gras regelmatig te bemesten en niet te kort te maaien, voorkom je dat er mos tussen het gras gaat zitten.  

Gazon-pur 

De beste organische bestrijdingsmiddel tegen mos is Gazon-pur. Deze meststof bevat ijzersulfaat, waardoor deze het mos vanaf de wortels doodt. De meststof wordt zwart en blijft als bolletjes op het gazon liggen. De bolletjes zijn er weer af te harken. 

Wanneer gras besproeien? 

In Nederland regent het vaak, waardoor je niet regelmatig gras hoeft te besproeien. Toch kan het gazon al snel symptomen van uitdroging tonen, wanneer het een aantal dagen droger en warmer is. Zie je bijvoorbeeld dat de grassprietjes wat krullen in plaats van rechtop staan? Dan is het tijd om het gazon te besproeien.  

Hoe vaak en hoe lang gras besproeien? 

Doe dit bij temperaturen rond de 15 tot 20 graden ongeveer twee keer per week en dan 30 minuten tot 60 minuten lang. Bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden besproei je twee keer per week ongeveer anderhalf uur lang het gazon. Bij temperaturen hoger dan 25 graden, raden we aan om het gazon minstens twee keer per week twee uur te besproeien. Het beste is om ’s ochtends en ’s avonds te sproeien. Bij hittegolven kun je het beste om de dag twee tot drie uur lang sproeien. Houd tussendoor het gazon goed in de gaten. En sproei gerust een keer extra als je vermoedt dat jouw gazon die extra sproeibeurt goed kan gebruiken. Plaats een regenmeter in het sproeigebied om de juiste hoeveelheid water te meten. 10 milliliter per dag is ideaal. 

Hulp of advies nodig? 

Lukt het ondanks bovenstaande tips niet om jouw gazon mooi groen en gezond te houden? Of heb je andere vragen of wensen? Bekijk onze pagina over gazononderhoud voor meer informatie. En neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies. 

Deel dit artikel
Scroll naar boven