Ken jij dat, een groen dak? Zo’n dak is bedekt met beplanting, doorgaans sedumplanten. Daarom wordt het ook wel een sedum dak genoemd. Een groen dak ziet er niet alleen mooi uit, maar biedt ook nog eens veel voordelen voor jouzelf en de natuur. In dit blogartikel lees je er alles over!
Waar bestaat een groen dak uit?
Een groen dak bestaat uit meerdere lagen, namelijk een:
- Waterdichte en wortelwerende beschermlaag.
- Drainagelaag.
- Substraatlaag.
- Laag met beplanting.
De waterdichte en wortelwerende beschermlaag beschermt het dak tegen erosie. De drainagelaag draagt daaraan bij en zorgt er ook voor dat er niet te veel water bij de plantjes komt. De substraatlaag is de voedingsbodem voor de beplanting en kan uit glaswol bestaan, zodat het dak zo licht mogelijk blijft. Onder de substraatlaag zit een drainageplaat om het water af te voeren.
Waarom kiezen voor een groen dak?
Een groen dak is geen vervanging voor dakisolatie, maar zorgt wel voor een extra isolerende laag. Daardoor is er minder warmteverlies in de winter en verlaagt het dak op warme dagen de binnentemperatuur met wel 4°C. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen, we benoemen ze hieronder.
Minder wateroverlast
Groene daken vangen een deel van het hemelwater op. De substraatlaag en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af. Hoe meer regenwater wordt opgevangen door tuinen, parken én groene daken, hoe minder riolen overbelast raken.
Je draagt jouw steentje bij aan de biodiversiteit
Er is steeds minder ruimte voor nuttige insecten. Denk aan vliegen, kevers, mieren, bijen en vlinders. Met een groen dak geef je deze diertjes een plek waar ze heerlijk kunnen vertoeven. Een groen dak is dus goed voor de biodiversiteit én zorgt ervoor dat jij straks weer geniet van vlinders en bijen in de tuin.
Het verhoogt de levensduur van de dakbedekking
De groene laag op het dak beschermt de dakbedekking tegen Uv-straling en andere weersinvloeden. Daardoor gaat de dakbedekking zelfs twee tot drie keer langer mee dan een traditioneel dak.
Meer rendement van zonnepanelen
Een groen dak hoeft niet te wijken voor zonnepanelen. Sterker nog: de twee versterken elkaar. Doordat de beplanting de temperatuur op het dak verlaagt, brengen de zonnepanelen meer rendement op. De planten onder de zonnepanelen moeten wel goed tegen schaduw kunnen. En het is belangrijk dat de afwatering niet het zonnepanelensysteem beschadigt.
Waar kun je een groen dak plaatsen?
Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn het meest geschikt voor een groen dak. Denk aan een fietsenstalling, garage, overkapping, tuinhuis, schuur, aanbouw of een woning met een plat dak. Op een hellend dak loopt het regenwater namelijk sneller weg, waardoor de kans groot is dat de plantjes uitdrogen.
Welke planten kun je gebruiken?
Er zijn verschillende soorten planten die je kunt gebruiken voor een groen dak. Zelfs mos is geschikt. Het belangrijkste is dat het dak het gewicht van de planten aan kan. En dat de planten goed kunnen groeien op de plek waar je het dak plaatst.
Sedum
Tegenwoordig worden op groene daken vooral veel sedumplanten gebruikt. Sedum is onderhoudsarm en heeft niet veel last van plagen. Tijdens natte periodes houdt sedum regenwater als een soort spons vast, om het vervolgens geleidelijk af te voeren. Sedum heeft niet veel water nodig en kan daardoor ook prima een droge periode doorstaan.
Kruiden
Een kruidendak bestaat vaak uit een combinatie van grassen en kruiden en een basis van sedum. Houd bij het kiezen van de kruiden rekening met de plek van het dak. Sommige kruiden doen het goed in de zon, anderen in halfschaduw en weer andere kruiden staan liever in de schaduw.
Wilde bloemen en siergras
Wilde bloemen laten een groen dak er prachtig uitzien. Bovendien zijn vlinders er gek op. Wissel wilde bloemen bijvoorbeeld af met siergrassen voor een fantastisch tafereel.
Hoe onderhoud je een groen dak?
Uiteraard ligt het aan de beplanting wat voor onderhoud het dak nodig heeft. Maar doorgaans hoef je slechts vier keer in het jaar onkruid te verwijderen. Daarmee voorkom je dat de wortels van het onkruid de waterdichte laag van het dak beschadigen. Controleer jaarlijks de afvoer van het dak en haal eventuele plantenresten weg.
Krijg je subsidie op een groen dak?
Omdat een groen dak verschillende voordelen heeft, bieden sommige gemeenten subsidie aan voor het plaatsen ervan. Informeer hierover bij jouw gemeente.
Laat Booiman Tuinen je helpen!
Zeker weten dat jouw groene dak in orde is? En dat je de juiste beplanting kiest? Onze tuinspecialisten helpen je graag aan een prachtig groen dak, dat goed in elkaar zit en aan al jouw wensen voldoet. Neem contact met ons op!